Historie

Het gebouw de Goote was oorspronkelijk een schoolgebouw dat huisvesting bood aan de Lagere Agrarische School.

In 1983 werd het schoolgebouw aan de Reede verbouwd tot een gemeentelijk cultureel centrum, waarin vanaf september datzelfde jaar de theaterfunctie van start ging. Het gebouw De Goote is genoemd naar de voormalige rivier die daar in het verre verleden stroomde. Deze rivier was ooit het kloppend hart van Brielle. Op 9 september 1983 opende fluitist Thijs van Leer het 1e seizoen van Theater De Goote. Het theater begon aanvankelijk met een bescheiden  programmering met cabaret, toneel, (klassieke) muziek en 2 jazzfestivals.

In de loop der jaren profileerde  het theater zich met name als cabaret- en muziektheater en breidde de programmering zich uit van 20 tot ca. 50 voorstellingen. Theater De Goote stond bekend als een knus, gezellig en informeel theater, waar zowel de bezoekers als de artiesten zich thuis voelden. In 2005 viel het doek voor het theater. Op 25 juni 2005 vond, tijdens de afscheidsavond van de Goote, de allerlaatste voorstelling plaats. Het duo Mini & Maxi traden deze avond 2 x op voor een uitverkocht huis. Muzikaal werden zij begeleid door o.a. de Brielse kunstenaar en muzikant Krijn van Driel.

Als overbrugging werden vanaf november 2005 ongeveer 30 kleinschalige theatervoorstellingen per seizoen in De Sjoel (voormalige synagoge) geprogrammeerd.

In 2008 nam BREStheater zijn intrek in BRES, het multifunctionele gebouw vlakbij de plek van het voormalige Theater De Goote. De 1e voorstelling vond plaats op vrijdag 3 oktober 2008: de Wereldband met "Keet".

De naam BRES is voortgekomen uit een prijsvraag.
  • Een bres is een gat in de vestingmuur. Dit refereert/legt  de link met het vestingstadje Brielle en vooral ook naar  "een bres slaan voor het theater".
  • "Voor iemand/iets in de bres springen": staat voor de groep mensen die in de bres zijn gesprongen voor het behoud van een theater in Brielle.
  • In BRES zitten de (eerste) letters van BR(ielle) en BR(ede school).
  • BRES is een cultureel, wetenschappelijk tijdschrift.


terug
solostories_ma_loek_foto_Annemieke van der Togt-vk.jpg
Dribbel_minishow_beeld_Theater_Terra.jpg
DukdalfBRES_foto_©_jaap_reedijk_2352.jpg
LAKSHMI_VK_KB_Fotografie.jpg
Sandra_van_Nieuwland_beeld_IAMKAT.jpg
Sjaak Bral_Seks_met_Sjaak_©Ministerie_van_Beeld.jpg
The_Legends_Its_a_mans_world_beeld_Ferry_Knijn.jpg
Timon_Krause_fotograaf_Max_Brunnert_staand.jpg
Duncan Laurence naar Tel Aviv!
In januari werd het bekend gemaakt: 'onze' Duncan gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv!

In 2012 won Duncan (toen nog bekend als Duncan de Moor) Brielle's Got T...
Lees meer -> >
BREStheater trakteert!
BREStheater bestaat dit seizoen 10 jaar! Dit hebben we natuurlijk al gevierd op 7 oktober met een 'vaut feestje', maar wie jarig is hoort ook te trakteren. Aangezien de kaartverkoop dit seizoen bet...
Lees meer -> >
Week van de Ontmoeting in DukdalfBRES

Van 27 september tot en met 6 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid. Op heel veel plaatsen in Nederland wordt hier middels tal van activiteiten aandacht aan besteed. Zo ook in Brielle.

Omdat...

Lees meer -> >

Deze website is een onderdeel van Cultuurweb Brielle.
Privacy verklaring    
design & hosting VPRI