Historie

Het gebouw de Goote was oorspronkelijk een schoolgebouw dat huisvesting bood aan de Lagere Agrarische School.

In 1983 werd het schoolgebouw aan de Reede verbouwd tot een gemeentelijk cultureel centrum, waarin vanaf september datzelfde jaar de theaterfunctie van start ging. Het gebouw De Goote is genoemd naar de voormalige rivier die daar in het verre verleden stroomde. Deze rivier was ooit het kloppend hart van Brielle. Op 9 september 1983 opende fluitist Thijs van Leer het 1e seizoen van Theater De Goote. Het theater begon aanvankelijk met een bescheiden  programmering met cabaret, toneel, (klassieke) muziek en 2 jazzfestivals.

In de loop der jaren profileerde  het theater zich met name als cabaret- en muziektheater en breidde de programmering zich uit van 20 tot ca. 50 voorstellingen. Theater De Goote stond bekend als een knus, gezellig en informeel theater, waar zowel de bezoekers als de artiesten zich thuis voelden. In 2005 viel het doek voor het theater. Op 25 juni 2005 vond, tijdens de afscheidsavond van de Goote, de allerlaatste voorstelling plaats. Het duo Mini & Maxi traden deze avond 2 x op voor een uitverkocht huis. Muzikaal werden zij begeleid door o.a. de Brielse kunstenaar en muzikant Krijn van Driel.

Als overbrugging werden vanaf november 2005 ongeveer 30 kleinschalige theatervoorstellingen per seizoen in De Sjoel (voormalige synagoge) geprogrammeerd.

In 2008 nam BREStheater zijn intrek in BRES, het multifunctionele gebouw vlakbij de plek van het voormalige Theater De Goote. De 1e voorstelling vond plaats op vrijdag 3 oktober 2008: de Wereldband met "Keet".

De naam BRES is voortgekomen uit een prijsvraag.
  • Een bres is een gat in de vestingmuur. Dit refereert/legt  de link met het vestingstadje Brielle en vooral ook naar  "een bres slaan voor het theater".
  • "Voor iemand/iets in de bres springen": staat voor de groep mensen die in de bres zijn gesprongen voor het behoud van een theater in Brielle.
  • In BRES zitten de (eerste) letters van BR(ielle) en BR(ede school).
  • BRES is een cultureel, wetenschappelijk tijdschrift.


terug
Martijn Koning - Els Zweerink.jpg
Kirsten van Teijn - Saskia Kerkhoff (2).jpg
Erik van Muiswinkel (c) Govert de Roos ontwerp Gijs Kuijper.jpg
Katell (c) rechtenvrij.jpg
Javier Guzman - ChloƩ Leenheer.jpg
Danny Vera - Escha Tanihatu.jpg
Jeroen van Merwijk - Corbino (2).jpg
LOS - Eva Broekema.jpg
Joris Linssen Caramba - illustratie (c) Fedor van Rossem.jpg
Sluiting tijdens de kerstvakantie
BREStheater is in de kerstvakantie gesloten. Vanaf woensdag 10 januari 2018 is de kassa weer geopend.
I.v.m. opening Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES: houd onze website in de gaten voor de meest ac...
Lees meer -> >
Betaal nu ook online met je podiumcadeaukaart!
Betaal nu ook online met jouw Podiumcadeaukaart

Vanaf nu is het ook mogelijk om via de website af te rekenen met jouw Podiumcadeaukaart. Kies bij het afrekenen voor 'Podiumcadeaukaart' bij betaalwi...
Lees meer -> >
Verbouwing tot Dukdalf-BRES

Lees meer -> >

Deze website is een onderdeel van Cultuurweb Brielle.
design & hosting VPRI